Potrava
!POZOR!
Morča si tak ako človek alebo opica nedokáže samo vytvárať vitamín C a preto by malo denne zjesť minimálne 2 mg vitamínu C
Seno je pre morča každodenným "chlebom" ale pochutnajú si aj na čerstvej tráve, ovocí a zelenine.
Paprika (akejkoľvek farby): | 190 mg | (1 paprika cca 190 mg) |
Kiwi: | 98 mg | |
Brokolica: | 93,2 mg | |
Jahody: | 56,7 mg | |
Pomaranč: | 53,2 mg | |
Citrón: | 53 mg | |
Karfiol: | 46,4 mg | |
Mandarínka: | 30,8 mg | |
Hlávkový šalát: | 24 mg | |
Reďkovka: | 22,8 mg | |
Zemiaky: | 19,7 mg | |
Paradajky: | 19,1 mg | (1 paradajka cca 29 mg) |
Žltý melón: | 16 mg | |
Hrozno: | 10,8 mg | (1 bobulka hrozna cca 0,46 mg) |
Červený melón: | 9,6 mg | |
Mrkva: | 9,3 mg | (1 mrkva cca 9,3 mg) |
Banány: | 9,1 mg | |
Zeler: | 7 mg | |
Čerešne: | 7 mg | |
Jablko: | 5,7 mg | |
Uhorka: | 5,3 mg | (1 uhorka cca 16 mg) |
Šalátová čakanka: | 2,8 mg |
Základné zložky potravy
1. Ovocie a zelenina
2. Seno
3. Kŕmne zmesy
4. Voda
5. Obilniny
+Vášmu morčaťu urobí určite radosť aj nejaká dobrota ako napríklad púpava.
Ak má morča zostať zdravé, musí požierať svoj vlastný trus. Morča má dva druhy výkalov a to pevné a redšie. V priebehu trávenia je potrava posúvaná zo žalúdka a tenkého čreva do čreva slepého, ktoré je jednou z najdôležitejších súčastí trávenia vlákniny. Tu žije črevná mikroflóra, ktorá dokáže vlákninu rozložiť a tvorí i vitamíny, predovšetkým B a K. Pretože čas k úplného rozloženiu vlákniny nezodpovedá času priechodu črevom, tak je u hlodavcov práve jav, ktorý sa nazýva koprofágia dôležitý k tomu, aby vláknina bola úplne využitá. Tzn., že obsah slepého čreva (nie celkom strávená vláknina, vitamíny B a K, čiastočne i mikroflóra a i. je tekutý a tvorí práve ten redší trus, ktorý morča ešte raz skonzumuje a využije. A až potom je vo forme pevných bobkov vylúčený finálne von.
Novorodené mláďatká požierajú trus svojej matky, tým si vytvoria svoju mikroflóru.